Tips på snygg och enkel dukning på hösten

Njut av hösten med vacker dukning

Höstsäsongen är här på allvar och ljusa dagar på picknickfiltar i solen känns långt borta.
Tur då att årstiden bjuder på annat att njuta av - varma färger, mustiga smaker och vackert dukade bord. Oavsett om du bjuder på grillkorv i trädgården efter lövkrattningen, lunchsoppa med skorpigt bröd och hårdost efter en långpromenad, eller varför inte höstens ostron och krabba serverade med kall mörk öl, kommer en snygg och enkel dukning att förhöja upplevelsen för både dig och dina gäster.

tips på snygg och enkel dukning

Att glädjas åt naturen

Än skiner solen, än lever träden, och än finns det all anledning att ge sig ut i mark och trädgård för att leta efter naturens bästa. Så här års är nyponen som vackrast, klart röda och kanske allra läckrast på bar kvist. Ekollonen skimrar fortfarande i grönt och äpplen och rönnbär är rikliga. Många blad börjar skifta färg, och det går förstås att ge sig på att plocka ihop en bukett av allt som finns för en stor vas mitt på bordet, men det allra enklaste är ofta det allra vackraste. Ett värdefullt tips om man vill hålla sin dukning enkel och snygg är att välja bara en sorts grönska just till bordet. 

Snyggt, enkelt, rustikt

Den här tiden på året är kanske den allra mest förlåtande i fråga om dukning - ingen förväntar sig något skirt eller alltför elegant till en svampstuvning på knäckebröd.

Passa därför på att använda det som allt som oftast finns till hands, rulla skrynkliga (men rena!) kökshanddukar till servetter, låt ditt kantstötta porslin uppvägas av många tända ljus och efterlikna en lantlig bistro genom att servera rött vin i små vattenglas.

Har du en enkel vit eller enfärgad duk - fram med den, annars duger ett duklöst bord lika bra så länge du dukar fram kuverten med jämna avstånd och går på lite känsla!

Utsmyckningar från trädgården

Höstträdgården är full av vackra ting att smycka ditt bord med, bara fantasin sätter stopp.
Några nypon på bara kvistar i små vaser eller bara utplacerade mellan de levande ljusen kan se mycket vackert och stämningsfullt ut på ett matbord. Samma effekt kan uppnås med rönnbärskvistar, eller varför inte några snyggt utströdda ekollon. Det kanske allra enklaste och mest lättillgängliga så här under tidig höst - äpplen! Plocka några eller köp en påse lokala i affären eller på bondens marknad, lägg ut mellan ljusstakarna eller i en vacker skål mitt på bordet. Effekten blir lika trevlig med bladen kvar eller utan!

Alltid med snygg dukning - välj en väg!

Tidig höst är skördetid, och möjligheterna till ett festligt bord är så gott som oändliga. Små och stora pumpor, zucchinis, årets sista tomater, rosa och gröna äpplen, gula löv och gröna kastanjer, mörkröda bär och mörka kvistar - vill du ordna ett middagsbord med tema överflöd är det nu du har din chans. Det är alltid roligt när någon vågar ta i från tårna!

Tänk dock på att det gärna får finnas plats för serveringsfat, vattenkaraffer, flaskor och skålar. (Och se upp för allergier!). Att hålla sig till en stil som fungerar väl ihop med maten du tänker servera är alltid ett bra tips. Lite tokigt kan det bli med en enkel potatissoppa till ett bord som ser ut som ett offeraltare till skördegudarna. Allra enklast för värden eller värdinnan, och ofta dessutom snyggast, är det dock att hålla sin dukning på en någorlunda enkel nivå. När maten med sina färger, former och dofter kommer fram på bordet är det ju den som sätter den verkliga stämningen! 

På vår cateringfirma erbjuder vi även professionell hjälp med dukning, oavsett om du bokar catering i Uppsala, Växjö eller i någon annan av våra restauranger. Hör av dig om du bill veta mer!


Kontakta oss


Jag godkänner integritetspolicy.
(Lämna tom)

kontakta oss b ullar

12 Oct 2022