Att ha en samling kryddor på balkongen är roligt och ger inspiration till sommarens matlagning. Nedan följer tips och råd om hur du skall tänka kring val av växter, odling och skörd.
Välj kryddor att odla
Har man plats och tid kan man odla så mycket kryddor som man vill men annars kan man behöva göra ett urval. Här är det bra att tänka på vad man har användning för men också vad som är lättskött och roligt att odla.
Köp dina kryddväxter i en trädgårdsbutik. Många gör misstaget att köpa kryddväxter i sin lokala matbutik som de sedan planterar. Den gröna lilla kryddplantan är gjord för att skördas direkt och klarar sig sämre då den planteras. De som du köper i en trädgårdsbutik är betydligt tåligare och mer lättskötta. Du kan också köpa fröer och så själv.
Persilja
Persilja är tillsammans med dill en av de vanligaste kryddorna i våra svenska kryddland. Den finns som både slätbladig och krusbladig. Persilja passar bra i sallader, till fisk och grillat. Den är mycket lättodlad och trivs bra i kruka. Helst skall den stå i lätt skugga.
Dill
Till kräftor och färskpotatis är dill ett måste. Den är dock lite mera svårodlad än persiljan då den är känslig för torka, dock går det bra att odla den i kruka på balkongen.
Rosmarin
Rosmarin vill stå soligt i lä, där trivs den allra bäst. I det italienska och franska köket används rosmarin flitigt. Den används till alla typer av kött, fisk och fågel samt även till grönsaksrätter som ratatouille.
Timjan
Ytterligare en kryddväxt som går att använda till mycket. Timjan gör sig även utmärkt i te. Kryddan är mycket lättodlad och har egentligen inga höga krav på jord, dock står den helst i solen eller i halvskugga. Kan med fördel planteras ihop med rosmarin.
Salvia
Väldoftande och lättodlad - salvia är en underbar krydda! Vill du göra hemgjord tapenade är det salvia du skall satsa på. Den passar även bra till lamm. Salvia är en medicinalväxt och sägs bota både svettningar och mensvärk.
Plantera och ta hand om dina kryddor
Att odla kryddor på balkongen är inte särskilt svårt då kryddväxter trivs bra på balkonger och terrasser så länge som det är soligt och inte för kallt. De flesta kryddor går att plantera ut redan i början av juni men vissa, exempelvis basilika, kan man behöva vänta med tills mitten eller slutet av juni.
Du kan plantera dina kryddor på olika sätt. I balkonglåda, i kruka enskilt eller med andra kryddväxter som vill ha samma förhållanden. Jorden skall vara väldränerad, gärna sandigt och krukan ska ha ett hål i botten så vattnet kan rinna igenom. Vattna före och efter du planterar.
Kryddväxter tycker för det mesta om sol och ska helst stå på en balkong i söderläge. De trivs även på balkonger som ligger åt öster eller väster, dock gör de sig mindre bra på balkonger som vätter åt norr.
Ät och skörda egenodlade kryddor
Att laga mat med egenodlade kryddor är roligt och lärorikt. Genom att plantera flera olika sorter av samma växt kan man lära sig små smakskillnader.
Skörda kan man göra under hela sommaren men om du vill skörda kryddor som du sparar så är det bäst att göra det precis innan blomning då kryddorna smakar mest. På förmiddagen, efter det att daggen torkat men innan solen börjar gassa, är de som allra bäst. Det finns två olika sätt att ta vara på kryddor. Antingen kan man torka dem eller så kan man frysa dem.
Ska du torka kryddorna hänger du dem på ett torrt och svalt ställe tills de är knastertorra. Förvara dem sedan i väl förslutna behållare på ett mörkt ställe. Vissa kryddväxter går inte att torka, exempelvis persilja, så den måste du frysa.
Frysa in kryddor
Att frysa kryddor är också ett vanligt sätt att ta hand om sina kryddor. Tänk på att vissa kryddor, exempelvis dill, behöver slås in i folie eller liknande för att inte ge dillsmak till allt annat i frysen. Ett smart sätt är frysa in kryddorna är att spara dem tillsammans med olja eller smör då det bevarar och lyfter fram smakerna. Kryddsmör gör man enkelt genom att först hacka upp eller smula ihop de kryddor du vill frysa in och sedan blanda dem med rumstempererat smör. Forma till en rulle i bakplåtspapper och frys in.
Efter att kryddorna blommat kan de ändra smakkaraktär. Det behöver inte vara till det sämre men kan vara bra att veta. Kryddväxternas blommor är ätbara och passar fint som dekoration i maten.
Kontakta oss
Andra inlägg
- Lägg in frukt och grönsaker över vintern
- Grönsaker i säsong
- Så äter du surströmming på bästa sätt
- Samosa – den perfekta picknickmaten
- Enkelt recept på vegetarisk smörgåstårta
- Gör din egen chiliolja - recept
- Rengöra bestick – så får du skinande bestick till bjudningen
- Påskmeny – tips på förrätt, huvudrätt och efterrätt
- Baka din egen tortilla
- Tips på goda nyårsdrinkar