Så äter du surströmming på bästa sätt

Om vi i Sverige har en maträtt som drar till sig världens blickar så är det surströmming. Det finns hur många tv-program som helst som visar hur utländska kockar - och vanliga människor - får en chans att uppleva denna delikatess. 

Ser man denna konserverade - genom jäsning - strömming ur ett kulinariskt perspektiv är det nämligen en riktig delikatess. Även om den  kräver lite erfarenhet – och rätt tillbehör.

Problemet med ovan nämnda tv-program är att man chockar dem som ska prova surströmmingen. Man öppnar burken för chock nummer ett i form av lukten och sedan kommer chock nummer två då de väl ska smaka och känner den egenartade salta smaken bita i tungan. Det är klart att det lätt blir en negativ upplevelse. 

Surströmming – så äter du 

Att äta surströmming handlar om att skynda långsamt och om att verkligen njuta - av både mat och allt runtomkring. Man väntar in rätt dag, man bjuder in vänner, man har trevligt och njuter tillsammans. På samma sätt som man gör vid exempelvis en räkfrossa: du äter inte för att bli supermätt - du äter för att umgås och för att ha trevligt med dina vänner. Surströmming kan, med rätt tillbehör, alltså liknas lite vid tapas sett till den känsla som infinner sig vid bordet. 

Hur äter man då surströmming på bästa sätt? Vi kommer att ge ett tips om detta, men innan vi ger detta så ska vi även säga att vi bortser från de hårdnackade ätarna av surströmming. Det innebär att vi inte rekommenderar att du äter strömmingen på en tallrik endast med potatis till. Gott förvisso, men också något som kräver viss vana av smaken. 

Använd tunnbröd, kokt potatis och gräddfil 

Vårt råd gällande surströmming är att du använder tunnbröd. Väljer du mjukt tunnbröd så kan du göra en klassisk surströmmingsklämma - väljer du hårt så har du en väldigt god macka att sätta tänderna i. Viktiga ingredienser vid sidan av surströmmingen är kokt mandelpotatis, finhackad rödlök och gräddfil. Den senare rundar av bettet från surströmmingen och ger dig en lite mjukare smak. Löken och potatisen tar fram det absolut bästa ur surströmmingen. 

Börja med att skära upp potatis i tunna skivor och lägga dessa på brödet. Placera sedan ut bitar av strömming lite varstans och utifrån dina egna preferenser. Lägg på lök över allting och klicka på med gräddfil. Njut därefter av det svenskaste som finns och lär dig att ta vidare ett arv från generationer tillbaka. Genom att lära dig att njuta av vår surströmming så är du med och bevarar en stolt svensk kultur och tradition. 

surströmming Ångermanland


Kontakta oss


Jag godkänner integritetspolicy.
(Lämna tom)

kontakta oss b ullar

15 Aug 2023