Lägg in frukt och grönsaker över vintern

Frukt och grönsaker är härligt – och visst är det än mer underbart om du odlat dem själv? Men hur ska man göra med all skörd om man inte hinner äta upp allt direkt. Här berättar vi mer om att lägga in frukt och grönsaker över vintern.

Enklast att hantera är förstås sådant som klarar att stå kvar i odlingen långt in på vintern, som grön- och svartkål som rentav kan bli bättre av lite kyla. Men det gäller förstås merparten av dina grödor, det är inte alla som tål minusgrader.

lägga in grönsaker

Frysa in grönsaker

Frysen är givetvis en funktionell klassiker, i en rejäl frysbox kan du hålla reda på det mesta. Det går också att färsklagra en hel del, potatisen kan ligga i en väl tempererad jordkällare och morötter håller sig mycket väl i fuktig sand.

Annan skörd lämpar sig väl att lagras i rumstemperatur. Vintertomater och vitlök går utmärkt att hänga i taket och även vintersquash och pumpa håller bra inne. 

Om du ska frysa in grönsaker och bär finns det några saker som du bör tänka på. De flesta grönsaker bör förvällas innan de läggs i frysen, kvaliteten förstörs annars när de tinas. Bär kan dock frysas som de är och kan när de tinats upp förädlas till saft eller sylt. Även tomater kan frysas som de är och kan användas som krossade när de tinats upp.

Syra och fermentera grönsaker

Grönsaker kan även syras, fermenteras kan du utnyttja deras naturliga mjölksyrebakterier. Bakterier som orsakar förruttnelse slås och det skapas en mycket bra miljö för grönsakerna.

Vitkål, morötter, rödbetor, gurkor och bönor passar utmärkt att syras. Vitkål är enkelt att syra, de sistnämnda grönsakerna kan behöva kickstartas med vassle. 

Ett annat mycket bra alternativ är att lägga in maten i steriliserade glasburkar som försluts tätt för ovälkomna organismer ska stoppas. 

Torka grönsakerna

Torkning är ett annat perfekt sätt att ge livsmedel lång hållbarhet. Torkade grödor kan hålla nästan hur länge som helst. Grönsaker som torkas bör vara späda, helt färska och skurna bitar eller skivor. Vissa grönsaker kan torkas direkt efter skörd, annars bör förvällas hastigt i saltat vatten. Bland dessa finns blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskockor, rotsaker, rädisor,  sockerärter och vitkål.


Kontakta oss


Jag godkänner integritetspolicy.
(Lämna tom)

kontakta oss b ullar

13 Dec 2023