Rengöra bestick – så får du skinande bestick till bjudningen

Att duka fint är roligt. En fin dukning ger varje tillställning en guldkant. Det finns mycket man kan tänka på, allt från duken till placeringskort och blomsterarrangemang. Här kommer vi fokusera på besticken och på hur du får dem att stråla - både till denna bjudningen och nästa. 

Olika material på bestick kräver olika behandling

Det finns olika material som bestick kan tillverkas av och varje material kräver lite olika typer av underhåll. Här är några vanliga material för bestick och tips för hur man kan underhålla dem.

Bestick i rostfritt stål

Detta är det vanligaste materialet för bestick. Det är lätt att rengöra och tål diskmaskin. För att hålla rostfritt stål bestick i gott skick är det viktigt att torka av dem ordentligt efter rengöring och undvika att använda stålull eller liknande rengöringsmedel som kan repa ytan.

Silverbestick

Silverbestick är vackra och eleganta men kräver mer underhåll än rostfritt stål. För att undvika att silverbestick oxiderar och blir missfärgade är det viktigt att torka av dem efter användning.

Använd en mjuk trasa och en speciell silverputs eller en blandning av bakpulver och vatten för att polera dina silverbestick regelbundet. Detta hjälper till att ta bort smuts och missfärgningar på ytan och ger tillbaka den glänsande och fina finishen till silvret. För att skydda dina silverbestick kan du använda ett silverfodra eller en tygpåse när de inte används. Detta hjälper till att minska risken för repor och andra skador.

Guldbestick

Guldbestick är vackra men sällsynta och ofta dyra. De ska inte diskas i diskmaskin då det kan göra åverkan på materialet. Diska dem för hand, torka av dem och undvika att repa ytan genom att undvika rengöringsmedel med slipmedel i.

Om det finns envisa fläckar eller smuts på dina guldbestick kan du använda en mjuk tandborste eller sminkborste för att försiktigt borsta bort smutsen. Guldbestick kan poleras med en särskild guldputs, precis som med silverbestick ska de poleras med jämna mellanrum samt förvaras i ett mjukt fodral. 

Oavsett vilket material besticken är gjorda av är det viktigt att torka av dem ordentligt efter användning och förvara dem på ett torrt och dammfritt ställe för att undvika repor, missfärgning och oxidering.

Ta hand om bestickens skaft

Ibland är bestickens skaft gjorda av ett annat material än gaffelspetsarna och knivbladen. Några av de vanligaste materialen är plast och trä.

När det gäller bestick med plast och trähandtag finns det några saker du kan göra för att ta hand om dem så att de håller sig fina länge. Tvätta alltid besticken för hand med en mild tvål och varmt vatten. Undvik att använda starka rengöringsmedel, slipande tvättmedel eller stålull eftersom de kan skada träet och plasten.

Både plast och trä ska inte utsättas för höga temperaturer då det får träet att spricka och plasten att böja sig och deformeras. Vissa typer av plast exempelvis bakelit, är extra känsliga för blekmedel då de missfärgar skaften. 

Om du diskar bestick med trähandtag är det extra viktigt att du torkar av besticken när du diskat dem så att träet inte blir blött och skadas. Du ska också undvika att blötlägga besticken i vatten eftersom det kan orsaka att träet sväller eller spricker. Ett tips är att olja in träet på skaften med matolja efter du torkat av dem. Låt oljan tränga in i träet under en 10-15 minuter och torka sedan bort överskottet av oljan. När besticken är rena är det bäst att förvara dem någonstans torrt och svalt. 


Kontakta oss


Jag godkänner integritetspolicy.
(Lämna tom)

kontakta oss b ullar

18 Apr 2023