Recept med svarta vinbär – saft, sylt och gelé

Svarta vinbär är ett av sensommarens verkliga glädjeämnen. Här hjälper vi dig att ta vara på de goda bären med recept på saft, sylt och gelé.

Svartvinbärssaft

Det här behöver du till en sats på 4 liter

  • 8 liter svarta vinbär
  • 2 ½ l vatten
  • 6 dl socker/per liter avrunnen saft
  • 2 krm natriumbensoat

Så här gör du:

Börja med att lägga bären i en stor gryta. Häll på vattnet och koka upp. Koka i ungefär 10 minuter och tryck bären med en sked mot grytans kanter så att all saft rinner ur dem.

Häll därefter bärmassan i en silställning eller ett tyg i ett stort durkslag. Låt detta stå och rinna ned i ungefär en halvtimme.

Kontrollera hur stor mängd den avrunna saften är, häll sedan tillbaka i grytan som bör vara rengjord. Koka upp. Rör ned rätt mängd socker (6 dl per liter saft) tills det löst sig.

Ta sedan grytan åt sidan. Skumma väl, häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet som du sedan blandar ner i saften igen. Häll upp saften i väl rengjorda och varma flaskor. Skruva på lock och låt saften kallna.

OBS! Om det är en mindre sats som dricks upp snart behövs inget konserveringsmedel.

svarta vinbär recept

Svartvinbärsgelé

Det här behöver du:

  • 2 dl svarta vinbär, helst knappt mogna
  • 4 dl vatten
  • 9 dl strösocker per avrunnen liter saft
  • Pektin (eventuellt)

Så här gör du

Häll upp vattnet i en kastrull. Tillsätt vinbären och koka tills de har mosats, det brukar ta ungefär 10 minuter. Hjälp till med att mosa bären mot grytkanten under tiden.

Låt massan ligga i en silduk i 30 minuter för avrinning. Släng bort vinbärsrenset som samlas i silduken.

Mät upp saften och koka upp den igen i tio minuter. Tillsätt 9 dl strösocker per uppmätt liter saft och rör om.

Koka sedan allt kraftigt i 10 minuter utan lock. Rör inte om!

Nu är det dags för ett test: häll en liten mängd saft på ett fat och dra ett finger genom saften. Om den flyter ihop igen har den inte kokat länge nog.

Har det inte blivit gelé av saften efter en halvtimme måste pektin tillsättas. Ta bort allt skum också. När du är nöjd med gelén häller du upp den i rena burkar.

Svartvinbärssylt

Det här behöver du till 8 dl:

  • 1 liter svarta vinbär
  • 800 gram socker alt. syltsocker
  • 2 dl vatten

Så här gör du:

Rensa bären och skölj om de är smutsiga och lägg med sedan i en kastrull. Värm upp och mosa upp en aning. Tillsätt vatten och koka på medelvärme i fem minuter.

Ta av kastrullen från plattan och rör i sockret. Koka därefter vidare på låg värme tills sockret löst sig. Tanken är att sylten ska bli en aning genomskinlig och börja geléa sig på ytan. Ta bort skummet.

När sylten är klar häller du upp i rena burkar som försluts direkt. Förvaras svalt.


Kontakta oss






Jag godkänner integritetspolicy.
(Lämna tom)

kontakta oss b ullar

25 Aug 2022